Tájékoztatás a lakáskiadással kapcsolatban

Tapasztalatom alapján egyre többször fordul elő az ingatlanhasznosítás. Emiatt állítottam össze egy rövid tájékoztatást a teendőkkel kapcsolatban, és az alábbiakban megosztom Önökkel:

Milyen dokumentum szükséges ahhoz, hogy valaki rövidtávú lakáskiadási tevékenységet – köznapi nevén „Airbnb-zést” – végezhessen? Mit kell tudni az önkormányzatokról és a tevékenység megkezdésekor benyújtandó dokumentumokról?

A hatályos jogszabályok bizonyos tevékenységek végzését feltételekhez, illetve engedélyekhez kötik. Nincs ez másképp a rövidtávú lakáskiadással kapcsolatban sem, ugyanis első lépésként az önkormányzatnál kell kezdeni a procedúrát.

A 239/2009 (X.20.) kormányrendelet alapján egy szálláshely-üzemeltetési engedély iránti kérelmet kell benyújtani a lakás címe szerint illetékes települési (kerületi) önkormányzathoz.

A legtöbb önkormányzat rendelkezik a rövidtávú lakáskiadásra vonatkozó önkormányzati rendelettel, mely speciális szabályokat is tartalmaz e tevékenységre vonatkozóan. A rendelet általában megtalálható az adott önkormányzat honlapján, illetve személyesen is megtekinthető ügyfélfogadási időben. A kérelem formanyomtatványa gyakorta az önkormányzati rendeletben is megtalálható, ám sok esetben letölthető az adott önkormányzat honlapjáról is. Ezt a dokumentumot érdemes már jóval előbb átnézni, mivel számos egyéb okiratot is kell csatolni hozzá.

Ilyenek lehetnek a következők:

  • bérelt ingatlan esetén a bérbeadó hozzájárulási nyilatkozata ahhoz, hogy a lakást a bérlő rövid távon hasznosíthassa;
  • egyéb, nem bérelt, ám nem is saját tulajdonú ingatlan esetén (pl. szívességi használatba kapott lakás, stb.) a tulajdonos/haszonélvező hozzájáruló nyilatkozata az ingatlan rövid távú hasznosításához;
  • saját tulajdonú, ám haszonélvezeti joggal terhelt lakás esetén, amennyiben a tulajdonos kívánja hasznosítani, a haszonélvező hozzájáruló nyilatkozata az ingatlan rövid távú hasznosításához;
  • közös tulajdonban álló szálláshely esetében, ha nem valamennyi tulajdonostárs a szálláshely-szolgáltató, a tulajdonostársak hozzájárulását igazoló okirat;
  • gazdasági társaság esetében aláírási címpéldány;
  • képviseleti eljárás esetén két tanúval ellátott meghatalmazás;
  • alaprajz (akár saját kézzel készített is megfelel), mely tartalmazza a szobákban elhelyezett ágyak számát, méretét és elhelyezését is.

A fentiek mellett egyes önkormányzatok speciális dokumentumokat is kérnek (főként az utóbbi időben); ilyenek lehetnek például:

  • településképi bejelentés (pl. Budapest – V. kerület);
  • közgyűlési határozat – társasházban lévő lakás esetén gyakran kéri az önkormányzat az elmúlt hónapokban ezt a dokumentumot, melyben hozzájárulásukat adják a lakók ahhoz, hogy a lakás rövidtávon hasznosításra kerülhessen (ez számos jogértelmezési kérdést vet fel, ami folyamatos problémákhoz vezet, melyek orvoslása tényállástól függően történik);
  • társasházi szervezeti és működési szabályzat, mely tartalmazza, hogy az adott társasházban nincs megtiltva e tevékenység végzése (itt szintén jogorvoslati kérdést vet fel a „betiltás” kifejezés, mert erre a hazai jog nem ad lehetőséget, csupán bizonyos tevékenységek végzése korlátozható – bár a korlátozás mértékére nincs felső határ, így az lehet akkora mértékű is, hogy szinte már tiltásnak tekinthető).

Amennyiben a kérelmet hiánytalanul benyújtottuk, az önkormányzat jegyzője elbírálja azt és pozitív esetben lehetőséget ad a tevékenység folytatására. Ezt igazolandó, egy határozatot állít ki (mely korábban működési engedély nevet viselt) és ennek birtokában tudjuk az adott tevékenység végzését az adóhatóságnál bejelenteni, illetve akinek még nincs adószáma, e határozat birtokában tud adószámot kérni az adóhatóságtól.

Mindenkinek szeretném felhívni a figyelmét arra vonatkozóan, hogy a fent említett önkormányzati rendelet áttanulmányozása mellett az önkormányzatoknál érdemes személyesen érdeklődni a helyi szabályozásról és a tevékenységhez kapcsolódó adónemekről is, mivel önkormányzati hatáskörben bevezetésre kerülhet e tevékenységet érintően idegenforgalmi adó és az építményadó is, melyeknek helyi rendelet szerint különféle feltételei vannak és bizonyos keretek között más-más mértéke van.

Ha a fentiekkel kapcsolatban merül még fel kérdés, akkor keressék fel Irodánkat.

 

Feodor Rita

PROFITOUR Kft

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .