Bérkalkuláció 2016-2017

A 2017. évi gazdasági változások közül a legfontosabbról tájékoztatom Önöket az első „változásjelentésemben”.

 A csatolt mellékletben a jövő évi minimálbér és garantált bérminimum változásának hatását számoltuk ki a társas vállalkozókra (főre) vetítve. 

Megjegyzéseim: 

  • társas vállalkozó csak abban az esetben választhatja a normál minimálbért, ha a személyes közreműködésének a tevékenysége nem igényel szakképesítést,
  • diplomás, szakképzett garantált bérminimum az alapja a társas vállalkozó bérszámfejtésének, ha a tevékenység ezt indokolja.

 (tehát nem szabad választás, hogy az alacsonyabb összeg után fizessék a járulékokat!)

 Nincs abban változás, hogy társas vállalkozók fizetendő járulékainak az alapja a Tb. törvény értelmében „eltérül” +12,5 %-kal (a garantált bérminimum 112,5 %-a számolás alapja) a szociális hozzájárulás és a szakképzési hozzájárulás, + 50 %-kal (a garantált bérminimum 150 % a számolás alapja) az egészségbiztosítási és a munkaerő piaci járulék számításánál. Emiatt a társas vállalkozók esetében jelentős a jövő évi befizetendő kötelezettség a NAV felé.

 Kérem nézzék át a csatolt táblázatot, és ha van kérdés, szívesen válaszolunk rá.

 A vállalkozások adózási változásának a választását december 20-ig kell bejelenteni. Ha adózási módot változtatna, előtte mindenképpen egyeztessünk személyesen.

 Számításaink alapján ha a vállalkozásának javasolnánk a változtatást, felhívjuk erre a figyelmet.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .